fbpx

Venäjällä toimivat suomalaisyritykset suhtautuvat pitkästä aikaa varovaisen toiveikkaasti tulevaisuuteen. Hyvin pärjäävät erityisesti yritykset, joilla on paikallista tuotantoa Venäjällä, osoittaa tuore Venäjän kaupan barometri. Taloustilanne ei ole Venäjällä samanlainen kaikkialla. Suomalaisten yritysten kannattaa erityisen tarkasti seurata kehitystä Murmanskin ja Arkangelin alueilla, joilla on meneillään ja käynnistymässä mielenkiintoisia investointeja, sanoo Lapin kauppakamarin toimitusjohtaja Timo Rautajoki.

Venäjällä toimivat suomalaisyritykset näkevät maan taloudessa tasaantumisen merkkejä parin vuoden synkän talouslaskun jälkeen, osoittaa Venäjän kaupan barometri, johon vastasi lähes 700 idänkauppaa tekevää suomalaisyritystä. Viime syksynä vain 30 prosenttia yrityksistä uskoi Venäjän talouden vahvistumiseen, mutta nyt luku on noussut 52 prosenttiin.

Vientikaupan näkymät ovat edelleen kehnot. “Vientiyrityksiä paremmin olosuhteisiin ovat sopeutuneet yritykset, joilla on paikallista tuotantoa Venäjällä. Tämä johtuu ensisijaisesti Venäjään kohdistuvista pakotteista ja ruplan heikosta arvosta”, toteaa Keskuskauppakamarin kansainvälisten asioiden johtaja Timo Vuori.

Venäjän kotimarkkinat ovat Vuoren mukaan rauhoittumassa, mutta venäläisten heikentynyt ostovoima tuntuu yhä Suomen viennissä ja matkailussa.

”Venäjä on talousongelmista huolimatta panostanut arktisen alueensa kehittämiseen. Murmanskin alueesta on tulossa rakenteilla olevan Novatekin Jamalin LNG -laitoksen huoltokeskus. Lisäksi Novatekin tavoitteena on rakentaa Murmanskin satamaan telakka, jossa rakennetaan laitoksen toisen vaiheeseen liittyviä aluksia ja muuta tuotantotekniikkaa. Lisäksi Murmanskin sataman länsirannalle tulevaa rautatietä rakennetaan parhaillaan ja Kuolan niemimaan lukuisat kaivosyhtiöt ovat jatkamassa tuotanto- ja logistiikkateknologiansa uudistamista. Murmanskin kaupunki täyttää lokakuun alussa 100 vuotta ja samassa yhteydessä odotetaan presidentti Vladimir Putinin julkistavan uusia alueen kehittämishankkeita”, toteaa toimitusjohtaja Timo Rautajoki.

”Arkangelin alueen kehitysnäkymät ovat myös kiinnostavia. Kiinalaiset yritykset ovat investoimassa alueella energian tuotantoon ja ennen kaikkea pitkään suunnitellun Belkomur- ratahankkeen toteuttamiseen”, jatkaa Rautajoki. ”Suomessa ei ole kiinnitetty tarpeeksi huomiota Koillisväylän kuljetusmäärien kehittymiseen. Väylän kautta kulkeva transitoliikenne on vähentynyt selvästi parin vuoden takaisista huippuluvuista, mutta Venäjän sisäinen liikenne Murmanskista Jamalin LNG-laitoksen satamaan Sabettaan ja Norilsk Nickelin edestakainen liikenne Murmanskista Dudinkaan ovat voimakkaassa kasvussa. Vuonna 2015 laivattiin noin 5.5 miljoonaa tonnia, joka lähentelee Neuvostoliiton ajan huippulukuja. Suomaisyritysten pitää hyvissä ajoin valmistautua Venäjän talouden nousuun ja ottaa selvää varsinkin pohjoisen kehittyvistä markkinoista”, sanoo Rautajoki.

Vuodesta 2002 tehtyyn Venäjän kaupan barometritutkimukseen osallistui lähes 700 suomalaisyritystä huhtikuussa 2016. Tutkimuksen suoritti Taloustutkimus Suomalais-Venäläisen kauppakamarin, East Officen, Elinkeinoelämän keskusliiton ja Keskuskauppakamarin toimeksiannosta. Barometri julkaistiin 9.5.2016 kello 9.00.

 

Venäjän kaupan barometri: www.svkk.fi

Yhteystiedot:
Toimitusjohtaja Timo Rautajoki, p. 040 5511 289

Siirry sisältöön