fbpx

Lapin kauppakamarin podcastin  Latu auki maailmalle -sarjassa keskustellaan neljän erilaisen vieraan kanssa yritysten kansainvälistymiseen liittyvistä kysymyksistä. Ensimmäisessä jaksossa vieraana Harriniva Hotels & Safaris toimitusjohtaja Pyry Talvensaari.

Pyryn kanssa vaihdetaan ajatuksia Lapin matkailun menneestä ja tulevasta, innovaatioista ja pullonkauloista sekä teemoista kuten matkailun digitalisaatio, työnantajabrändi, vastuullinen kasvu, liikenneyhteydet, koronapandemian opetukset ja kansainvälistymisen tärkeimmät kumppanit.

 

”Mie tykkään tästä monikulttuurisesta, moniulotteisesta ja monitasoisesta ympäristöstä”

Harriniva on Tunturi-Lapissa toimiva perheyritys jo kolmannessa polvessa, viidenkymmenen vuoden historialla. Pyry Talvensaaren työurasta kahdeksan viimeisintä on kulunut Harrinivassa, joista pari vuotta toimitusjohtajan saappaissa. Hän kertoo että omassa työssään hänelle antoisinta on nähdä niin työntekijöiden kuin asiakkaiden hymyilevät kasvot.

Harriniva on kasvanut 70-luvun leirintäalueesta monta kokoluokkaa suuremmaksi, mutta säilyttänyt identiteettinsä ja ideansa.

– 90-luvun alkupuolen tienoilla Köpi lähti Keski-Eurooppaan myymään Lapin talvea, että meillä on toista metriä lunta, ja on meillä vähän pimeääkin, mutta meillä on taivaalla semmoiset värikkäät valot, Talvensaari kertaa.

– Se oli Köpin vahva visio, että on koirarekiajelut, huskysafarit, kelkkasafarit, revontuliohjelmat – ja siitä sitten rakentuivat nämä viikko-ohjelmapaketit.

Uusien markkinoiden ja konseptien avaamista voisi verrata umpihangessa hiihtämiseen. Latua aukaistessa täytyy olla varma visiostaan ja oikeasta suunnasta – sinnikäskin. Valmista latua on aina kevyempi ja turvallisempi hiihdellä muiden perässä.

Aivan yksin latua ei tarvinnut avata silloinkaan. Kumppaneina Köpillä ja vaimollaan Maijalla urakassaan oli Visit Finland ja Finnair.

”Se latu pittää yhessä tehä”

Eräs Harrinivan yritysperheen tuoreemmista innovaatioista on Jeriksen Arctic Sauna World, joka ideoitiin paikalla olleen japanilaistyylisen kylpylän altaiden tultua elinkaarensa päähän.

– Se oli ehkä meidän yksi pelastajista korona-aikana. Kun pandemia iski, meillä oli saunamaailma joka tavoitti kotimaiset asiakkaat. Kuitenkin noin 90% prosenttia asiakkaista ja liikevaihdosta on ollut kansainvälisiä asiakkaita.

Korona vei matkailualalta väliaikaisesti asiakkaat, mutta myös ison joukon osaavia työntekijöitä, jotka ovat päätyneet kolhujen myötä muihin hommiin. Onneksi tietyt ihmiset ovat palanneet Harrinivaan töihin, sesonki toisensa perään.

– Uskon, että meidän perheyrityksen brändi ja sijainti saa meidän tyyppisiä ihmisiä hakeutumaan meille töihin, Talvensaari kertoo.

Vaikka kaikki muu loksahtaisi kohdalleen, tarvitaan vielä yksi kriittinen komponentti; asuntoja työntekijöille. Yksinkertainen ongelma, jolle ei tunnu löytyvän yksinkertaista ratkaisua, sillä samaa viestiä on kuulunut matkailuväeltä ympäri Lappia jo jonkin aikaa.

Talvensaari toivoo asuntopulaan enemmän yhteistyötä sekä kunnan että eri yritysten kesken, ja tukea kunnalliselta ja valtiollisesta tasolta, jotta asian kanssa ei tarvitsisi painiskella yksin.

Kaiken kaikkiaan Talvensaari uskoo, että Lapin ja koko Pohjois-Skandinavian matkailulla on huikea tulevaisuus, jota erilaiset trendit tukevat. Kesämatkailu ja saavutettavuus pitäisi vielä saada lyötyä läpi, ja siihen tarvitaan kulkuyhteyksiä, myyntityötä ja yhteistyötä yritysten välillä, alueellisesti ja valtakunnallisesti.

Tässä palataan pioneerityöhön, siihen umpihangen hiihtämiseen.

– Tässä ei piä ajatella ommaa nappaa pelkästään, vaan uskoa siihen yhteiseen voimaan, varsinkin kun ollaan siinä tilanteessa, että sitä ”latua” ei niinsanotusti ole siellä tiettynä sesonkina. Se latu pittää yhessä tehä, Talvensaari toteaa.

 

Kolme pointtia keskustelusta

1. Kansainvälistä matkailuliiketoimintaa suunnittelevan kannattaa tuntea kohderyhmä, uskoa omaan visioon ja tehdä pitkäjänteistä työtä – muttei yksinään – vaan partnerien kuten Visit Finlandin osaamista hyödyntäen. Turvallisempaa on välttää laittamasta kaikkia munia samaan koriin, eli vain yhteen tai kahteen markkinasegmenttiin.

2. Vastuullisuus nousee yhä tärkeämpään rooliin. Lapin matkailun kasvun pitäisi tapahtua kestävällä tavalla, ja luonto sekä ympäristön kantokyky säilyttäen. Harrinivassa nähdään ohjattu luontoon tutustuminen vastuullisena; silloin luonto, ihmisten turvallisuus ja oikeat toimintatavat tulevat huomioiduksi.

3. Matkailun globaali haaste on osaajien saatavuus. Tämän takia työnantajabrändi on noussut entistä tärkeämmäksi, kun matkailun työnantajat kilpailevat sopivista tekijöistä.

Kuva: Simo Vilhunen

Podcast-sarja on toteutettu osana Kasvua älykkäästä erikoistumisesta -hanketta, joka on rahoitettua Lapin liiton myöntämällä EAKR-rahoituksella.

Hankerahoittajien logot

Siirry sisältöön