Varautuminen poikkeuksellisiin tilanteisiin on vuonna 2020 alkaneen pandemian jälkeen korostunut entisestään. Koronaa seurasi Venäjän käynnistämä hyökkäyssota Ukrainaan. Seuraavaa häiriötilannetta on mahdotonta ennustaa, mutta siitä olen varma, että poikkeukselliset olot eivät pääty tähän.
Yrityksiin kohdistuvat rikokset, kuten tietomurrot ja huijaukset ovat kasvaneet. Kyberturvallisuuskeskus ylläpitää kuukausittain päivittyvää tietoturvailmiöiden sääennustetta kybersäätä. Sen mukaan Kyberturvallisuuskeskukselle ilmoitettujen huijausyritysten määrä on kaksinkertaistunut helmi-joulukuun välisenä aikana. Ukrainan sota aiheuttaa kyberturvallisuuden lieveilmiöitä ympäri maailmaa.
Tietoturvallisuuden lisäksi yritysten täytyy osata varautua myös hybridivaikuttamisen kasvun uhkiin. Hybridivaikuttamista voidaan kohdistaa niin elinkeinoelämään kuin viranomaistoimintaan. Hybridivaikuttamisen keinot ovat moninaiset ja sitä on paikoin hankala tunnistaa. On mahdollista, että yrityksiä käytetään esimerkiksi välikappaleena lopullisten hybridivaikuttamisen tavoitteiden saavuttamiseksi.
Keskuskauppakamari toteuttaa yhdessä Huoltovarmuuskeskuksen kanssa LUJAT-hanketta yritysten valmiuden nostamiseksi. Hankkeeseen liittyen jäsenemme ovat saaneet kyselyn yrityksiin kohdistuvasta hybridivaikuttamisesta.
Lapin kauppakamarin seuraavat kamarikahavit pidetään tämän teeman parissa perjantaina 29.4. klo 9. Sitä ennen kannattaa jo miettiä, mitkä toiminnot ovat kriittistä yritystoiminnassasi, mitä uhkia yrityksesi voisi kohdata ja miten varaudut erilaisiin häiriötilanteisiin.
Liisa Ansala, toimitusjohtaja